Ciekawe tylko co to za moduły...
[O2] Kto, jakie i gdzie zamontował św. do jazdy dziennej
Zwiń
X
-
Opis z strony na alegro-
Światła do jazdy dziennej dodatkowo z funkcją świateł pozycyjnych oraz sterowaniem z kierunkowskazów w specjalnej ramce z wysokiej jakości tworzywa , do montażu w samochodach SKODA Octavia II 09r wyposażonych w reflektory przeciwmgielne.
nie rozumiem tylko co wspólnego z światłami dziennymi mają kierunkowskazy ??
Poza tym w samochodach które mają czujnik zmierzchu to takie światła to trochę bez sensu bo trzeba by ręcznie przełączać :?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezCiekawe tylko co to za moduły...
To z pewnością zasługa tych modułów. Swoją drogą, coś mi mówi, że te dodatkowe piny na zdjęciu trzeba połączyć z pozycjami, żeby uzyskać pełną funkcjonalność z opisu. :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez namoZnalazłem dziś na Allegro takie coś.
allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-lampy-led-skoda-octavia-i2110778795.html
Dosyć ciekawe, tylko cena za wysoka.
Komentarz
-
-
Mój montaż w O2 przed FL na obrazkach poniżej. Założone lampy to Philips DayLight 4.
Homologacja wybita na kloszach. Sterowanie załaczaniem i wyłączaniem świateł realizuje automat.
Zasilanie podaje się bezpośrednio z akumulatora (automat bada poziom napięcia i wyczuwa wrost napięcia w czasie ładowania).
Sygnał o załączeniu świateł postojowych dostaje poprzez dopięcie do wiązki zasilania lewego reflektora.
Koledzy wcześniej pytali jak wygląda przymiarka w górne miejsce zaslepek - było nieco za luźno i nie wyglądało dobrze.Załączone pliki- przymiarki_746.jpg (47,3 KB, 6127 odsłon)
- zasilanie_akumulator_228.jpg (62,7 KB, 6127 odsłon)
- zasilanie_listwa_357.jpg (56,1 KB, 6127 odsłon)
- zasilanie_listwa_widok_reflektor_173.jpg (49,3 KB, 6127 odsłon)
- zasilanie_masa_958.jpg (47,9 KB, 6127 odsłon)
- zasilanie_wpinka_w_postojowe_656.jpg (34,6 KB, 6127 odsłon)
- widok_tyl_lewa_104.jpg (43,9 KB, 6127 odsłon)
- mocowanie_436.jpg (80,1 KB, 6127 odsłon)
- gotowe_189.jpg (60,4 KB, 6127 odsłon)
- gotowe_przod_137.jpg (32,2 KB, 6127 odsłon)
Komentarz
-
Dzięki za solidne info.
Muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o samo źródło światła (na zdjęciach nocnych), to łądniej to wygląda jak led znajduje się w środkowym wycięciu (na środku halogena), ale może faktycznie wówczas "luzy"powodują, że całość wygląda druciarsko. Niedługo kupuję dla siebie to pogłówkuję.
P.S. W sumie, to szkoda, że ten model ledów Philipsa nie ma przy kloszu ramki, bo wtedy można by artystycznie wyciąć prostokąty w lampach i zamontować ledy wewnątrz, chociaż nie wiadomo, czy miejsca by wystarczyło.
Komentarz
-
-
dla mnie to to też przerost formy nad treścią
jak jest możliwość uruchomienia tego na ori światłach->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashA co wam praktycznie dają światła do jazdy dziennej, ja obniżyłem jasność do 50% i po kłopocie...
A po drugie sumarycznie to i tak daje ok 100 Wat zużycia prądu, a w przeliczeniu i zużycia paliwa.
Komentarz
-
-
Ile w praktyce na 100 km więcej paliwa się zużyje 100 ml = 0,5 zł?
Dobre ledy to pewnie 100-200 z, czyli 20 000 - 40 000, czyli 1-2 lata, z tego co słyszałem od osób które to założyły, to max im 2 lata to działało.
Przy xenonach się zgodzę, że warto, przy nauce jazdy jak mój tata, również, bo 8-10h i klosze szybciej żółkną, ale w normalnym użytkowaniu?
Komentarz
-
-
Temat jest "Kto, jakie i gdzie zamontował św. do jazdy dziennej", a nie dlaczego. Ale skoro pada pytanie....
1. Tryb gdzie załączacie przeciwmgielne jako dzienne odpada - nie mają homologacji jako światła do jazdy dziennej - brak wyróżnika o symbolu RL. Tu sprawa bezdyskusyjnie przegrana, no chyba że ktoś całe przeciwmgielne przednie wymieni na DRL (łączenie z wyłącznikiem, tak by nie dało się załączyć DRL gdy używane są światła mijania).
2. Tryb, w którym światła mijania traktujecie jako DRL przy wyłączonych lampach światłach z tyłu. Prawo wymaga używania świateł mijania (całego zestawu, a nie tylko wybranych lamp wg uznania kierującego) lub w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej. Przednie reflektory z tego co się orientuję mają homologację, ale nie jako RL. Mogą więc być używane jako światła postojowe, mijania lub drogowe.
3. Tryb, w którym zapalają się wszystkie zainstalowane w pojeździe światła mijania, a jedynie sztucznie obniżona zostaje intensywność świecenia reflektorów przednich. Na pierwszy rzut oka może i jest OK, ale.... są trzy powody dla których warto się zastanowić
- Hipotetycznie - wypadek drogowy, ofiara, itd... jeśli biegły sądowy wniknie w konfigurację sterownika dojdzie do tego iż kierujący poruszał się niesprawnym pojazdem i to mogło być przyczyną iż ktoś go nie zauważył - będzie problem. Producent dostał homologację na te lampy przy określonej mocy żarówek generującej założoną ilość światła. Ograniczenie mocy na 75 czy 50% to ingerencja pozbawiająca zestaw homologacji, a więc pojazd niesprawny.
- W tym trybie zużywa się znacznie więcej prądu niż przy zastosowaniu LEDów.
- Świecimy około 10 żarówek które mają ograniczoną żywotność i będą wymagały co jakiś czas wymiany.
Jak ktoś policzy teoretyczne 0,2 l/100km oszczędności * 6pln cena paliwa, dzienny dystans średnio 100km, daje to 1,2pln/dziennie. Wówczas koszt zakupu zwraca się po pół roku.
A może nie tylko względy ekonomiczne kierują tymi, którzy lubią podłubać... i coś zgodnie z prawem zmienić w swoim aucie.
Komentarz
-
-
było.....->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
czujnik zmierzchu znaczy by się przydałPogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
http://www.serwis-oknapvc.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftXeny przejezdzily mi bez dotkniecia 6 lat i 150kkm w tym duzo po miescie, da sie. Teraz mam DRL i denerwuje mnie wieczne wlaczanie swiatel bo przejezdzam codziennie x razy przez tunel :roll:VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
dziś przeglądając znalazłem coś takiego http://www.tuningsystem.pl/day-line-...via-00-10.html
Bardzo mi się to podoba ale cena to jakiś kosmos totalny, światła do jazdy dziennej to koszt powiedzmy 100zł a kratki 2 to 50zł jakim cudem to kosztuje 700zł ?
Komentarz
-
Komentarz